Villa

Aito villa, jossa ei ole turhia lisäaineita, on hyvä materiaali herkille hevosille.
 
Lämmöneristyskyky
Villa on erittäin lämmin materiaali. Villakuitujen kiharuudesta johtuen niiden väliin jää paljon ilmaa lämpöeristeeksi. Villa johtaa huonosti lämpöä ja siitä johtuen villasta valmistettu asuste päällä ei tule kylmä, vaikka se olisi kastunut. Villakuidun kiharuus säilyy muokatussa ja jatkokäsitellyssä tuotteessakin ja huovutettuna villasta tulee entistäkin lämpimämpi materiaali. Villaa voi käyttää myös kesällä, koska se on hyvin eristävä materiaali. Villa eristää ulkoilman kuumuuden ja kylmyyden, pitäen ruumiinlämmön sopivana.
 
Kosteuden sitomiskyky
Villakuitu imee itseensä paljon kosteutta. Kosteissa olosuhteissa villan kosteus voi olla jopa 33 %, ja villa tuntuu silti kuivalta. Kosteuden sitoutuessa villaan, muodostaa se samalla myös lämpöä. Villakuidun pintakerroksen eli kutikulan pienet mikrohuokoset tekevät kuidusta hengittävän. Mikrohuokoset läpäisevät höyrymuodossa olevaa vettä.
 
Lian hylkivyys
Villa hylkii luonnostaan likaa, joten se pysyy helposti puhtaana. Villatekstiilien puhdistukseen riittää usein ainoastaan kunnon tuuletus. Esimerkiksi hevosen villaloimia ei tarvitse pestä usein, kunhan ne tuuletetaan säännöllisesti. Mikäli villa kuitenkin likaantuu, on se turvallista pestä, kunhan noudattaa pesuohjetta. Likaantuneet villatuotteet suositellaan pesemään käsin. Pesu kannattaa tehdä haaleassa vedessä, noin +40 asteessa, miedolla pesuaineella. Yleensä lika irtoaa villasta helposti eikä hankaamista tarvita. Osa villatuotteista voidaan pestä myös pesukoneessa. Villa ei kestä kemiallista pesua eikä valkaisua. Villa on märkänä hyvin venyvää ja ryppyistä, joten se kannattaa asetella muotoonsa ja kuivata vaakatasossa ritilän tai pyyhkeen päällä. Kuivan ja ryppyisen tekstiilin saa helposti oikenemaan tuulettaessa sitä kosteassa ulkoilmassa. Villatekstiilejä voidaan myös silittää enintään +110-asteisella silitysraudalla kostean harson läpi. Pitkäaikainen auringonvalo ja kuumuus aiheuttavat villassa kemiallisia muutoksia, jotka heikentävät kuituja. Lujuus, joustavuus ja pehmeys heikkenevät ja villan väri kellastuu. Tästä johtuen villatuotteita ei tulisi kuivattaa suorassa auringonpaisteessa eikä yli +70 asteen lämpötilassa. Villatuotteet tulisi säilyttää kevyesti laskostettuina. Pitkään käyttämättömänä olevan tuotteen pahin uhka on koi. Villan tuuletus ja auringonvalo auttaa ehkäisemään koiongelmaa, mutta pitkään jatkuvaa suoraa auringonvaloa tulee kuitenkin välttää, kuten aiemmin on todettu